Intervju med William Englund

Separett är en stolt sponsor av äventyrslöparen William Englund 🥇

Snabbfakta om William:
Ålder: 25 år
Från: Reftele, Småland
Sysselsättning: Studerar kostvetenskap i Umeå och tävlar i diverse äventyrslopp
Fun fact: Tog hem första platsen på det utmanande loppet Spartan Race Ultra i Edinburgh, Skottland i höstas. Banan var 54 km på 2000 höjdmeter med 70 hinder. William kom i mål på en tid på 6:23:42 och kvalificerade sig därmed till ett liknande lopp i Åre - Spartan Ultra World Championship – som pågick i hela 24 timmar där han efter 105 km på 7540 höjdmeter och 325 hinder kom på en stark fjärdeplats.

William Englund
Loppen som William springer är oftast väldigt långa (ca 20-100 km), på hög höjd (ca 2000-8000 höjdmeter) och består av ett antal hinder som man ska ta sig förbi. Läs mer om denna typ av lopp på: Spartan Race Ultra

👋 Hej William! Vem är du?
- Hallå! William heter jag och är född och uppvuxen i Reftele, Småland. För ungefär tre år sedan flyttade jag upp till Umeå där jag nu studerar kostvetenskap samtidigt som jag satsar på mitt idrottande.

Jag är en gammal motocrossförare men efter lite skador och sviktat intresse så fastnade jag istället för uthållighetsidrott med stora utmaningar som sträcker sig över många timmar. 

⚽ Har du alltid sysslat med idrott av något slag?
Det kan man säga, jag har alltid haft många bollar i luften och testat på lite allt möjligt såsom fotboll och hockey som många andra och även motocrossen. Men när jag la motocrossen på hyllan så kände jag att jag behövde något annat aktivt att syssla med istället. Detta var under en period när jag jobbade och då kändes det så lätt att bara snöra på sig skorna och ta sig ut i spåret. Under vintrarna här i Umeå så har jag börjat med nya hobbyn längdskidor för att få lite omväxling.

🏆 Hur kändes det att vinna Spartan Race Ultra i Skottland?
Det som är svårast med dessa långa lopp är att man står på startlinjen utan att veta om man kommer kunna ta sig i mål eller inte. Och det är ju samtidigt det som jag tycker är lite tjusningen med det hela! Det gör att man måste ha en bra plan så att man inte går ut för hårt eller för lätt i starten exempelvis. Jag kom till Skottland utan förutsättningar då jag aldrig hade sprungit denna sträcka på denna plats innan och körde på min strategi helt enkelt - Och det var riktigt kul!

🥦 Hur förbereder man sig inför ett sådant lopp kost– och träningsmässigt?
Det tar ganska lång tid att bygga upp kapacitet som behövs för långa och utmanande lopp som dessa. Det är träningstimmarna som räknas istället för hur fort man har sprungit. Då jag har sysslat med fysisk aktivitet genom hela livet så tror jag att jag har byggt upp mig till att få bra förutsättningar för att kroppen ska klara av detta. Jag tror att nyckeln är att: Äta bra. Träna mycket, länge och hårt men inte minst att våga vila inför ett sådant lopp så man inte gör allt för stora justeringar tätt inpå.

⭐ Har du en coach eller ett team bakom dig?
Jag är väldigt intresserad av människofysiologi och träning och har läst mig till mycket kunskap inom detta på egen hand, så jag tränar med mig själv! Då det är min kropp jag tränar så anser jag att det bara är jag själv som känner vad som funkar för mig och min fysik.

🎿 Vilket äventyr väntar härnäst?
Härnäst är det faktiskt Vasaloppet som står på listan! Jag vågar inte påstå att jag är en konkurrenskraftig skidåkare, det är mest ett komplement till löpningen då jag gillar att åka skidor under vintersäsongen. Jag tycker att Vasaloppet är ett superkul lopp med hög konkurrens – vi har många duktiga skidåkare i landet!

Detta blir tredje året som jag kör Vasaloppet och jag märker stor skillnad på min teknik under dessa tre år. För tre år sedan så startade jag i led 5, förra året tog jag mig till led 2 där jag slutade som topp 500. I år är min målsättning att starta i led 1.

- Jag uppskattar verkligen att Separett har fått upp ögonen för mig och vill vara med på min resa! Det betyder mycket för mig.

Vi håller alla tummar för dig på söndag William! 

William Englund
Instagram: @willeenglund